Neler yeni

Webmaster Forum - Türkiyenin Yeni Freelancer Platformu | TurkMasterz.com

Yeni nesil Webmaster & Freelancer forumumuz ile kullanıcılarımıza hızlı ve güvenilir ticaret sunuyoruz.

Haber Hem ekonomik gelir sağlıyor, hem de kışa hazırlık yapıyor: Bahçesinden toplayarak üretiyor (1 Viewer)

Turkmasterz Bot 

We ❤️ TurkMasterz
Katılım
18 May 2024
Konular
19,098
Mesajlar
19,042
Tepkime puanı
8
Türk Lirası
0₺
Hem ekonomik gelir sağlıyor, hem de kışa hazırlık yapıyor: Bahçesinden toplayarak üretiyor

Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez besin kaynaklarından biri olan pekmez yapımı, Giresun'un Çanakçı ilçesine bağlı Şadı köyünde imece usulü devam ediyor. Bahçelerinde yetiştirdikleri elmaları geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştüren aileler, hem ekonomik gelir sağlıyor hem de kışa hazırlık yapıyor.

wAF4YLqnykam8uqjCx0gJQ.jpg

Bahçeden topladıkları ekşi ve tatlı elmaları önce temizleyen daha sonra kaynatıp süzen ve sonra tekrar saatlerce odun ateşinde kaynatarak pekmeze dönüştüren köylüler bahçedeki her bir ürünün değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
rVzWm1A-C0ekjAs3jBIVqA.jpg

Komşularına yardım ettikten sonra pekmez yapımı sırasının kendine geldiğini anlatan Ayşegül Cındık, hem kendi ihtiyaçlarını karşıladıklarını hem de ihtiyaç fazlasını satarak aile ekonomilerine katkı sağladıklarını söyledi.
agKCB1d2gk262g-Dhd9Kpw.jpg

Herkesin hazır almaya alıştığı günümüzde meyvelerin yeterince değerlendirilemediğinden yakınan Cındık, “Köylerimiz çok verimli ne ekersen, ne dikersen ürün veriyor. Becerikli olan çarşıdan, pazardan almadan her türlü ihtiyacını karşılayabilir.
ypsRbinvpUuX9pG34_tRyQ.jpg

Biz de köyümüzde komşularımızla yardımlaşarak bahçelerimizden topladığımız elmaları pekmeze dönüştürüyoruz. Ancak artık eskisi gibi yapabilen yok. Herkes hazıra alışmış. Ancak bizim gibi çok az kişi hala geleneksel yöntemlerle imece usulü pekmez yapımını sürdürüyor.
8yBRGTf7U0mOf1hY8rHTDw.jpg

Bugün pekmez yapım sırası bende. Topladığımız elmalarla kış boyunca yetecek pekmezimizi yapmış olacağız. Eşe, dosta dağıttıktan sonra artanı da satıp, ihtiyacımız olan başka şeyler alacağız” dedi.
3BmIq8i7TkWu9jsFNIoyhg.jpg

Pekmez yapımının aşamalarını da anlatan Cındık, “Elmanın içerisindeki çürükleri ayırarak elmaları önce temizliyoruz.
-KKq-t5rmUGlqEehC7J8Vw.jpg

Daha sonra haşlanma süreci var, haşlanan elmaları şirahneye koyuyoruz, oradan süzülen suyu tekrar tülbentle süzüyoruz, süzdükten sonra da tekrar tavaya kaynamaya koyuyoruz ve bir müddet kaynadıktan sonra dinlenmeye bırakılarak pekmezi elde ediyoruz" diye konuştu.
 

Sayfayı görüntüleyen kullanıcılar

Üst